Najnovije vijesti

Odlazi voz!

Piše: Prof. Mersiha Sarač

Panegirik je vrsta pjesme raširena u srednjem vijeku i nešto kasnije posebno na dvorovima diljem Starog svijeta. Panegiričari su sve svoje pjesme posvećivali svojim mecenama, očekujući od njih nagradu za svoj trud.

Kada je književnost dobila na snazi panegirik se polagano povlači, međutim nikada nije potpuno iščezao.

U savremenom trenutku u BiH panegirik dobija na svojoj snazi posebno na planu politike i plana zapošljavanja. Namjerno i vrlo svjesno, u maniru dobro odgojene žene, neću reći kako bih ja nazvala savremene panegiričare, nek sami sebe nazovu kako hoće.

Ipak, imam potrebnu osvrnuti se na aktualni politički momenat tj. panegiričare naše nasušne i savremene. Blješte bombastični naslovi s portala i iz novina, sve jedan za drugim, politički podobni onom subjektu čiji ih mecena obilato nagrađuje za pisakaranja uz vjetar.

„Naš uvaženi predsjednik kućnog savjeta obišao je komšinicu s trećeg sprata, budući da je jadnica povrijedila zglob malog prsta lijeve ruke i tom prilikom uručio joj donaciju za ozdravljenje.“

„Predsjednica udruženja uposlenica lokalnih kladionica posjetila instituciju kulture i ponudila da uposlenice koje predstavlja volonterski učestvuju u projektima, budući da u kulturi novaca nema.“

„Omladinci stranke penzionera učestvovali u humanitarnom maratonu za produženje radnog vijeka na 80 godina sa željom za smanjenja roka korištenja prava na penziju, a u cilju rasterećenja penzionog fonda.“

Je l’ primjećujete koliko se sprdam?!

Naravno, pametni ste vi čitaoci.

Evo upravo ovako ja vidim naše slatke nezavisne medije, koji čestitaju rođendane, krštenja, rođenja, akike i sve ostale intimne momente našim uvaženim članovima vlasti ili bliskima članova vlasti. Savršenstvo moći koje se dvoznačno dijeli na vlast i silu u zavisnosti jesmo li demokratski ili totalitaristički nastrojeni tako normira ili prisiljava nepristrasne čitaoce da nezaobilazno pročitaju dnevni bilans gore pomenutih događaju, popularno nazvanih iNvenata (Namjerno sam pogriješila, djeco, zaboga, znam ja da se kaže event!).

I dok samohrane majke bivaju stigmatizirane i marginalizirane, dok bolesna djeca bivaju liječena humanitarnim telefonima, dok nam svi mogući zavodi za ovo i ono grcaju u potraživanjima da bi ostvarili plasiranja, dok se škola vrednuje kao i đubre koje nikad izdalo nije, dok se diplome prodaju kao na TLN u Gradskoj tržnici, dok se zapošljavanje ne dešava osim po podobnosti i količini panegirika na fb statusu, dotle se visokopozicionirani Fadil Opančić pod paskom svog dajdžića ministra Uzeira, baškari na državnim jaslama, jer mu je eto pomog'o oko mutljaže s motokultivatorima i zna o njemu i uvaženom predsjedniku pokoju previše.

A vi samohrane majke, ko vam je kriv što ste samohrane, vi bolesni tražite krivca za svoju bolest, vi zavodi grcajte i dalje, vi školovani idite iz domovine, dok je podobnih vaša sposobnost je nevažna.

Panegiričari, živjeli, dođite i hranite ego minimuma humanosti! Renesanso, ne dolazi, još za tebe nismo spremni, jer nismo još inkviziciju do kraja iskusili!

Ko zadnji krene, nek ugasi svjetlo, lakše je u mraku upravljat Titanikom!