Najnovije vijesti

“Odoh ja u Njemačku!”

Piše: Prof. Mersiha Sarač

Naša lađa – mi u lađi!                            

Riječ manipulacija dolazi iz latinskog. S obzirom na to da u sebi sadrži riječ manus što znači ruka u osnovi nosi značenje ručnog upravljanja nečim. U savremeni jezik prešla je u prenesenom značenju igranja nečijim umom, idejama i porivima. Osnovno značenje se još uvijek koristi.

Spinning je moderni momenat obrtanja teza. Uglavnom radi vlastite – lične ili kolektivne koristi. To je također vrsta manipulcije.

Politika, politikanstvo i političari jako često koriste gore navedene metode da bi svjetinu naveli na istomišljeništvo. Naravno te metode se nikad ne nazivaju tim imenom. Nazivaju se iskrenošću, odanošću, ispunjavanjem želja, boljitkom, napretkom i sličnim pozitivno konotiranim izrazima. Neće niko reći da je k***in sin.

Međutim šta se desi kad ne možeš napraviti obećani raj na zemlji?!

Desi se upravo to da svoju vlastitu nemogućnost sakriju iza nečije kvazi-opstrukcije, pompezno od sebe praveći žrtvu, još jednom se igrajući umovima.

Postavimo teze na neku prizemnu razinu ipak.

Udvara se momče djevojci. Lijepa si, krasna si, nježna si, sviđaš mi se, oči ti tako blistavo sjaje.

Udvara se djevojka momčetu. Lijep si, zgodan si, imaš krasan osmijeh, sviđaš mi se, u tvojim očima vidim sav sjaj vlastitih.

I onda se oni zaljube. Leptirići neko vrijeme ne daju mislima da se saberu, frca sreća na sve strane. Ponekad i brak padne. I onda se leptirići normalo počnu smirivati, jesen ih potjera da se skrase.

  • Što nisi kupila hljeb?
  • Jer ti nisi platio struju.
  • Znaš da nemam vremena.
  • Znaš i ti da sam zaboravna. Al nikako da zaboravim šta si mi sve obećavao.
  • Pa kako ja da stignem platiti i struju i vodu i telefon i opet misliti na hljeb?
  • Al ti si prvi došao kući. Bilo ti je usput.

I onda se ovakvih svađa nagomila, obećano se ne ispunjava i brak puca.

Isto je i u politici. Jednom obećaš, pa započneš, pa ne stigneš, pa onda nastaviš i onda na kraju ono što si obećao ne ispuniš. Ne zato jer je neko drugi kriv, nego jer si znao da nećeš moći i onda ti počnu činjenice i talovi ići na ruku. A talovima sam stvaraš činjenice koje ti idu na ruku.

Spinujući brejnove, manipulirajući svjetine, ideš i gaziš. A ako i nastupi potop poslije, ma baš te briga ti ćeš ko Mujo iz vica „Šta me briga za Sudnji dan, odoh ja u Njemačku!“

Svaka čast, spineri! Od vas treba učiti!