Najnovije vijesti

Olimpijski sportovi

Piše: Prof. Mersiha Sarač

Nisam neki sportski tip. Nisam nikad bila. Više sam socijalno-aktivni štreber. Tako je lakše. Nema znojenja. Sportove mogu pogledat na TV, otići na utakmice pionirske selekcije domicilnog nogometnog kluba, pogledat skoro svaki trening i iz sigurne udaljenosti ograde stadiona uživati u igri svojih dječaka.

I za šah kažu da je sport. Za moj ukus nije baš sport i nije baš zanimljiv. No, neću se upuštati u te dubioze. Liče na priču „šta je starije – kokoš ili jaje?“. No, sinoć nešto razmišljam o olimpijskim sportovima. Posebno onima kojih nema na toj listi. Onima u kojima mi Bosanci tako dobro vladamo, a da ni svjesni nismo. Podjebavanje u dalj, palamuđenje s preponama, štafeta na 400 m presipanja iz šupljeg u prazno, ogovaranje na 1000 m, skijaški letovi u dvosmislenost, slalom ulizica,  foliranje u vis, spust  afektiranog tepanja, umjetničko klizanje po živcima –parovi i pojedinačno i tako dalje da sad ne nabrajam svaki.

Kako smo mi samo dobri u svemu ovome!!!

Znamo sve i primjenjujemo sve. Šteta što se Samarah nije sjetio i ovakvu jednu Olimpijadu napraviti. Kad već u timskim i pojedinačnim sportovima ne možemo (mrze nas sve sudije i organizacije), kad već na tim intelektualnim olimpijadama  ne znamo (a tako se hvalimo da smo pametni, u Evropi i svijetu vazda naši studenti najbolji) onda bismo ovdje definitivno prednjačili.

Za svakog od ovih imam po makar jednog takmičara iz Visokog, a da ne govorimo drugim gradovima, mjestima, mjestašcima, selima i selcima. Olimpijada samo nas, prepametnih i presavršenih Bosanaca i Hercegovaca,u domovini i dijaspori. I sebe bih stavila u makar jednu disciplinu. Budući da mi visina i težina nisu za letove, pa ni one u dvosmislenost, biram si klizanje po živcima – pojedinačno.

Još uvijek vjerujem u pamet, ona nas razdvaja od životinja. Nije najviše tražena roba na tržištu, al se ipak ponekad ponešto uspije unovčiti. Neki kažu da je više pomoćno sredstvo nego osnovna materija. Ja mislim da je obrnuto. Škola i đubre nikad nisu izdali. Al to više govori o devalvaciji školstva nego o kvaliteti đubreta.

Neka igre počnu!