Najnovije vijesti

Tri znaka da treba da pijete više vode

Jasno je da ćete vodu piti onda kada osjetite žeđ, ali ispostavilo se da postoje neki manje očigledni razlozi koji pokazuju da treba da povećate unose vode.

Glavobolja

Osim ukoliko vodu ne pijete 24 sata dnevno, vaše tijelo konstantno gubi tečnost. To znači da se u organizmu smanjuju zalihe natrijuma i kalijuma, a to može da utiče na sastav krvi. Mozak je veoma osjetljiv na tu promjenu, a ta osjetljivost može da rezultira glavoboljom.

Takođe, glavobolja može da se pojača, u zavisnosti od toga koliko ste vode izgubili.

“Što više vode gubite, to je manja gustina krvi, a samim tim se smanjuje i protok kiseonika do mozga”, objašnjava sportski psiholog dr. Greg Džastis. “To dovodi do proširenja krvnih sudova, što pogoršava glavobolju”.

Veoma žuta mokraća

Možda zvuči malo gadno, ali je istinito. Razlog zbog kojeg mokraća postaje jako žute boje uslijed dehidratacije je ta što je “otpad” iz organizma jako koncentrovan u njoj.

“Kada ste hidrirani, voda ispira te toksine na efikasniji način”, kaže dr. Džastis. Drugim riječima, kada ne unosite dovoljno vode, toksini se ne ispiraju tako lako, pa ostaju u organizmu.

Konstipacija

Razlog zašto dolazi do konstipacije uslijed dehidratacije organizma je logičan. Voda pomaže otpadu da prođe kroz debelo crijevo i izađe iz tijela.

“Ako u organizmu nema tečnosti da pomogne taj proces, otpad neće moći tako efiksno da prođe kroz debelo crijevo”, zaključuje Džastis.