Najnovije vijesti

Spremite i svoj automobil za putovanje

Prije nego što krenete na put provjerite stanje svojeg automobila. Pritom ponajprije mislimo na gume čiji bi tlak trebao biti na razini koju je propisao proizvođač. Ovaj podatak možete naći na naljepnici koja se nalazi na unutrašnjoj strani vozačevih vrata. Svakako provjerite i stanje rashladne tekućine, tekućine za brisače i motornog ulja te ih prema potrebi dopunite.

Ukoliko vam se bliži vrijeme redovnog servisa, učinite si uslugu i ovaj put ga obavite nešto ranije.

Što se obavezne opreme tiče, ona se razlikuje od države do države. Između ostalog trebate imati paket prve pomoći, reflektivni prsluk, trokut, rezervne sijalice i rezervni kotač ili opremu za popravak gume te uže za vuču.

Ukoliko idete u Grčku ili Ukrajinu, trebaće vam i protupožarni aparat, a ako je Francuska vaša destinacija, svakako kupite priručni alkotest na benzinskoj postaji.

Kuku za vuču smijete imati na automobilu samo ako vučete prikolicu, a u protivnom ona mora biti uklonjena s vozila. Što se tiče vozača koji upravljaju automobilom na plin, oni će uz sebe morati imati certifikat atestirane plinske instalacije.

Propisi se razlikuju od zemlje do zemlje, pa je najbolje da proučite kratke naputke o zemljama kroz koje prolazite. Britanska AA donosi kompletan pregled obavezne opreme, najvažnijih prometnih propisa, kao i informacije o cijeni cestarina, odnosno vinjeta u više od 40 zemalja.

Sretan put.

(t-portal)